Yummy Cupcake -->

Sunday, January 29, 2012

Restoren Halal dan Haram..Isu sensitive

Tarikh: 29 January 2012
Tempat: My own world
Mood: pening2..

Salam,

Hi!! Today nak story pasal restoren yang halal dan haram.. This is all because lately ni aq dihadapkan aiseh.. dengan soalan2 pasal status halal dan haram ni.. Aq tak la alim sangat sampai nak letak fakta halal ke haram semua ni.. so aq ambik sumber2 dari internet.. oh yaa thanks to Kak senior aq sebab rajinkan diri hantar link kt FB aq.. tq kak!! milkysmile

Kita ni suka2 hati ja pergi restoren sana sini tanpa pedulikan status halal dan haram.. semua sebab nak try sesuatu yang baru.. Bagi aq halal tu "janji tak ada pork..orang Islam yang masak..tak da arak kat tempat tu" tu ja bagi aq la kan.. Hari tu discuss dengan kawan aq pasal halal dan haram ni.. aq cakap la "asalkan tempat tu tak ada arak boleh la pergi.. kalau ada tak boleh.." then kawan aq cakap "contoh macam kat 7E tu ada arak jual kira satu kedai tu punya barang tak boleh beli la?" serious aq baru terpikiaq hehe.. sebab aq tak akan ambik kalau arak tu da betol2 sebelah air aq nak beli..kalau jauh aq beli.. *boleh lak suka2 hati letak syarat cam tu milkysmile Susahkan nak tentu halal atau haram.. senang2 bawak ja air dari rumah selalu dijamin bersih dan halal..

ok2 aq ambik petikan2 dari artikel dari sumber internet yang aq ambik.. yang font merah tu komen dari aku..

Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :

1) McDonald --- orang cakap tak boleh makan sebab nak boikot tapi orang kita keja situ ..semua boikot depa nak keja mana?
2) A&W --- black pepper hot dog dia sedap..tapi bila p..direct selalu tak dak
3) Secret Recipe -- pwehh nasib baik,, selalu duk p ni..
4) Coffee Bean  --- wah nasib  baik la..
 

Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :
1) Victoria Station
2) Kam Lun Ta
3) Lotus Family Restoran

---ok memang tak pernah pergi pun


Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :

1) San Francisco Steakhouse
2) Chicken Rice Shop ---ha? biaq betoi..camna lak boleh tak ada pengesahan.. nasib tak suka p sana
3) Kiwi Express

4) Kedai Bread Talk & Bread Story
5) Restoran Burger King  ---aiyak dah pernah makan...
6) Restoren Dome
7)  Madam Kwan’s, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri’s Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne’s Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome CafĂ©, Genki Sushi, Gloria Jean’s Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini.
8) Starbuck -- habis la Si Dia ooii pasni sementara nak tunggu wayang start tak leh lepak2 minum2 sini dah la..

Ada aq emel JAKIM.. tanya restoren2 lain yang tak tersenarai kat sini tapi still tak dapat feedback lagi.. Bila tengok2 semua ni.. moh le kita makan kedai mamak udah la kan hehe..

p/s: berhati2 lepas ni..
sumber :
1. sumber pertama 
2.sumber kedua 

2 comments:

uyaitusaya said...

kfc ok? ;)
terima kasih bg info..

n terima kasih sudi f0llow..:)

VioletRose said...

hi, thanks for comment..
kfc entah la.. sya makan ja..
thanks for follow back :)