Yummy Cupcake -->

Saturday, April 30, 2011

How can they hire STUPID SECURITY GUARD like that

Tarikh: 26 April 2011
Tempat: somewhere
Mood: err.


ok entry kali ni penuh dengan kemarahan yang meluap2 macam lava yang baru kuaq dari volcano haha unsur hiperbola.. ok last day tu emm bukan la last day.. kira sem ni punya last day la nanti susah nak jumpa2 dah aq n kawan2ku pergi QB.. menrelease tension kononnya... lantas Chicken Rice Shop menjadi pilihan untuk makan tengahari.. hari ni sepatotnya ada kat umah ja tapi disebabkan kena mai poli untuk bincang pasal konvo.. conclusionnya, konvo 31Julai nanti.. kena bayaq rm200 and baju kena kaler krim..err tak suka krim la.. tapi tak apa dah jumpa 1 yang murah la jugak than ada saiz aq 34 tapi still masih labuh kot..haha dah pendek.. sabo ja la..

ok bukan tu nak dicerita..dah lari tajuk.. ok lepas pergi C.R.S.. kami pergi la borders.. lepak2 tengok buku then snap2 pic.. sedang syok2 tangkap gambaq mai da sekoq makhluk ni cakap tak boleh tangkap gambaq and suruh delete semua gambaq dalam kamera.. wow sangat tidak mesra tu.. then naz pun delete.. haha hanya delete yang 2 blur picture jek... errrr sorry la kalau nak padam semua.. penat posing tau haha.. ok the question here "why cannot snap picture there?" it's not stated there kan.. instead ni bukan first time aq snap gambaq kat sana.. dulu mai dengan family pun snap pic even mai dengan Si Dia pun snap pic.. tak ada masalah.. tak ada pun rude person yang cakap cam tu..alright, just act professionally.. ok that case boleh diterima sebab maybe la yang tu bookstore tu punya right nak allow customer boleh snap pic or x..

-hepi tanpa dikacau pak guard-

-terasa cam cikgu tadika-

-alright pas gambaq ni makhluk tu datang-

But that not the end.. yang menambahkan kehangatan hati.. Stupid security tu cakap " this is the kid section.. what u guys doing here?" dengan tergamam hanya " just walking around "dapat dijawab.. see stupid question asked by stupid person perhaps.. it's a bookstore kan.. so it's up to us la which section we want to go.. let said if someone wanna buy kid's book to their children, nieces, sister ka brother pa ka.. tak kan nak pi carik buku budak2 kat bahagian cooking kot???!! haiyaa kenapa la aq tak dilahirkan jadi seorang yang panas baran dan suka carik gadoh.. mest kena stupid security guard like that..then kami pergi dari section tu pergi kat section lain.. de2 usha kami haishh melampau aihh... awat kami nampak cam nak mencuri ka?? please la we are not that stupid enough to steal kid's book.. berapa ringgit sangat la boleh dapat..adoii... then nak keluar dari situ de2 berdiri kat main entrance... aq memang tak puas hati so dah dekat2 dengan dia aq high volume cakap " Tak dak tulis pun".. yela tak tulis pun kan snap pic tak leh.. ke ada arghh tak kesah janji aq tak nampak..panas hati lor.. kalau la aq bawak kakak aq ka konpem leh gadoh besaq.. silap kan kenapa tak cakap jek nak jumpa manager yela senang2 hati tak bagi p section kid.. kalau pasai camera leh accept la kan.. mentang2 la kami ni tak pakai kasut MNG, tak pakai beg COACH, tak pakai jam GUESS and segala apa lagi dia boleh treat kami macam tu.. ingat kami budak sekolah ka.. kami tau la kami nampak muda2 waaakakaka tak boleh belah.. last but not least " How can they hire stupid security guard like that??" kalau la dia buat kat anak datuk ka anak orang2 kaya mau kena fire dia dari tempat tu..

-emm ada kami kesah haha-
p/s:next time jump annoying person camtu kena SPEAK FOR YOUR RIGHT!!..

Tuesday, April 26, 2011

Last Day... just can't believe

Tarikh: 27 april 2011
Tempat: my poly
Mood: yeah..owhhh


yeah..last day... ectually 25/4/2011 is my last exam paper... i want to update this blog on that day but my laptop faint again arghhhhh.. it happen again!!!... so after this if i dont update this blog oftenly just understand k T_T.. right now i using my brother laptop.. yeahh finally everything is over... emm i think i'm not done well in this examination.. well it's ok la just wait n see the result and just appreciate what i will get (ayat pujuk diri..:)).. seriously can't believe that all just over that way.. fuh.. after this no more waiting for PTPTN... ahaha no more assigment no more laboratory.. no more attending class... and i have to go to work.. to find work... what can i do? errr it's hard to find job that suitable for me... besa la lembab2 cikit.. but after this i will go to PSP(POLITEKNIK SEBERANG PERAI) for database course under 3P... i was reluctantly to go for this course at first.. but after thinking and get recommendation from my friends.. i think i better go.. it will be held on 3may-30may.. yeahh staying in hostel... so i can practice myself staying in hostel..

i was so super duper excited to go there.. i've bought all the necessary things to go there.. it's so exciting ok when u push trolley that full with your things in supermarket haha... but unfortunately something happen when my family and i came back.. my father slipped and fell on bathroom when we are not there.. luckily his head is not hitting something.. otherwise just imagine what could happen?? my father is 67 years old ok..it's so dangerous for old people to fall.. my father try to contact us but he don't remember our phone number.. he don't use handphone.. so luckily he remembered his friend telephone number so he called and his kind friend took him to clinic nearby.. doctor just give some medicine and injection if my father still feel pain in a week he had to do xray... fuh so thanksful nothing happen.. so we have decided not to leave my father alone in house anymore coz my mother scare this thing will happen again..

moral of the story: if u have old parent dont let them be alone.. go and see your parent oftenly coz we don't know what might happen..

p/s: sorry no picture for this entry although i want to upload many picture.. maybe in the next entry after i got my lappy back.. gonna miss my blog

Saturday, April 16, 2011

I'm done with MUET T_T

Tarikh: 13/4/11 and 16/4/11
Tempat: SMK SG ARA
Mood: err...


yeah i know it's quite late for me to take MUET but it's never too late to be what u want to be hehe.. seriously i admit that i'm not ready and not prepared.. even my MUET's book also still have many blank page showing that i'm not doing the exercise haha..haish rugi ja beli.. i have insufficient time to do all the exercise because i have to do my final project and many other task.. my final exam is just around the corner.. can u imagine how my brain stressed out...???


ok .. i had my speaking test on 13 april at SMK SG ARA.. the second time i've came to this school.. first was because my taekwando grading.. fortunately all the candidate are my friends.. so i don't feel awkward to talk.. i'm the last group so as waiting for the time can u put yourself into my shoes and feel how i feel butterfly on my stomach..?? so it's the time.. when i looked at the question i felt so relieved because i have point to talk.. easy task.. what is the most suitable way to make a happy life? and as candidate D. the point given is " learn from mistake".. so easy right.. but unfortunately because i felt so nervous i couldn't speak properly and calmly..argghhh when i don't know how to arrange my words then the examiners start to stare at me.. so it double up my nervous and i couldn't think at all.. arggghh so frustated


ah'ha mostly people hate this paper.. this because the high level word used in the article.. i don't take my breakfast today.. when i start doing the exam i stay calm.. err please la.. who make this question. it's so hard.. for the first time i feel my confident answer not more than 5.. oh man.. i'm dead... totally numb.. so u tried to read all the passage and try hard to understand it.. i've started to feel stress.. when i feel stress i usually feel like want to vomit, to faint, hard to breath and dizzy.. seriously stress out.. so i calm myself.. " eida jangan wat pasal kat sni... jangan la muntah.. sat wat malu ja..' i tried to feel calm and thinking happly things hehe.. luckily i've managed to control myself.. fuh..


again.. the question is quite easy.. because it a general topic.. " the most valuable things in life is friendship"do u agree?
.. i don't think i'm done it well.. i'm afraid of grammer mistakes and the way the essay is being organized.. when it come to end i've counted the words and i got 203 words for question1..( err i know i over it).. for question 2 i got 392..haiyooo


i hate this test.. why must it had to repeat 2 times only.. it should be 3 times ok.. i couldn't hear it clearly because i'm doing the test in council.. so it totally reverberate... i coulnd't complete the task.. errr...

fuh.. i've already done with muet.. feel so relieved.. now i can concentrate to my final exam.. what i've learned from my MUET test is my english was so poor.. haiyaa... what i'm going to do with my undone MUET's Book?? throw it? burn it?? haha of course keep it and do the exercise.. learned english not only for taking MUET but also for life...

Monday, April 11, 2011

Cute flower pin from sweet7ariana

Tarikh: 09 April 2011
Tempat: home sweet home
Mood: yeahh..


aq semakin suka membeli secara on9..hehe kali ni beli kat sweet7ariana hari tu time tengah main2 facebook.. tetiba nampak page ni.. So bukak ja la.. aq memang suka usha on9 shop ni.. saja menghabiskan duit ahaha.. so ternampak pin flower yang dijual oleh sweet7ariana serius comel.. aq nak ambik yang ribon tapi sayang duit pulak haha.. so just beli flower..klik sini haa cute kan... Selain pin2.. blog sweet7ariana jugak menjual baju, cardigan, shawl and others... macam nak beli yang lain but next time la... tengah pokai ni hehe.. so nak dapatkan pin klip yang comel2 sila2 la ke sweet7ariana hehe...promote lak aq ni...

-taraa.... ni la yg aq beli-
p/s: kena marah dengan mak sebab gila beli on9 huhu T_T

Suprises Party plus Farewell Party

Tarikh: 9 April 2011
Tempat: rumah nas
Mood: yippie


yeah.. kejutan untuk nana lagi... 3tahun kami buat 3tahun dia tak dapat detect hehe.. biasa la kami kan pakar...hahaha perasan sebentar.. wokey actually birthday Nana 5April.. disebabkan jatuh hari selasa maka kami adakan party pada hari sabtu la kan.. hadiah tetap bagi 5April.. hehe sebab party nanti nak Nana pakai hehe kami beli dress dan kasut... Hari tu pergi BJ cari baju untuk Nana... Puas melilau mencari yang terbaik untuk Nana hehe... betapa baiknya kami haha padahal haritu tipu sunat Nana cakap kami nak pergi joging haha tema kami pilih adalah "Purple and Dress" disebabkan aq tak ada dress purple selain dari dress purple pemberian Si Dia..maka pakai jugak la kan.. sampai kakak aq cakap " tak habis2 purple ni..."

Oh ya thanks to Nas sebab sponsored main food and place.. hehe akhir2 semester ni paham2 ja la kan.. tak boleh la nak buat tempat2 eksklusif.. rumah pun ok la kan Nana... thanks to Mak Nas sebab sudi membuat bihun briyani...nyum2 favourite ni.. then thanks to BbKiroro sebab sponsored pengangkutan..and to Mady Bee sebab terpaksa jadi photographer heeh.. Part paling best adalah part aq menjadi jurusolek yang tak bertauliah hehe... seronok gila main2 mekap2 haha. tergedik2 betul aq.. aq just pakaikan eyeliner, eyeshadow jek kat Nana dan Liza(adik Nana).. disebabkan aq tak bertauliah maka cepat la jadi comot.. sorry bangat ye....

-from left: Nas, Nana, Me, BbKiroro-
-tema kami "Purple and dress"..percayalah aq tidak mendesak mereka untuk kaler purple haha-

- people keep saying we're twins so we just admit it-

-Liza and BbKiroro

-Nana 21th birthday's cake-
-oh ya lupa nak snap pic bihun briyani-

-birthday girl Nana..lawa dia hehe-

-aiseh manja2 lak-

-dilarang oleh guard masuk sunshine T_T-

owh ya lepas tu kami jalan kaki pergi sunshine.. dekat jek... saja jalan2 dalam tu.. lepas tu pergi 7eleven minum slurpee... then nak masuk sunshine balik pak guard tak bagi.. haishh macam la nak bagi tumpah kan...tarak apa.. sementara tunggu mirae topup kami duduk bertenggek kat luaq..

p/s:lepas ni susah la dapat jumpa depa semua.. last sem dah.. bulan ni last..

Tuesday, April 5, 2011

Tips Study A-Z...cara aq..

Tarikh: 5 April 2011
Tempat: my own world
Mood: yeah it's time to be nerdy!!!

-aiyak..so nerdy-

alright.. disebabkan sekarang dah nak masuk musim2 stress sebab final nak dekat.. maka ada la tips2 yang sama2 kita boleh amalkan..


Sesungguhnya kepada Allah SWT saja la kita boleh minta pertolongan.. so berdoa la kepadaNya.. but jangan tunggu time exam baru nak sembahyang k... study gila2 kalau tak berdoa tak guna gak.. ingat lagi formula ni.. study+doa+tawakal=success


benda apa pun kalau tak baca tak guna.. sebelum nak mahir akan sesuatu bab kena baca ok.. ingat baca..baca..baca dan terus baca....ingat surah pertama berkaitan apa...

apa2 note atau benda2 yang important kena catit... bukan sekadar dengar dan lihat ja.. kena catit jugak... it will help us to remember something important...

suka atau tak suka... dengar la ajaran cikgu2 atau lecturer u all.. bila kita dengar benda tu akan tersimpan dalam memori.. nanti time exam sure boleh ingat la... insyaallah.. doa sesuatu yang penting... mulakan dengan bismillah dan akhirinya dengan alhamdulillah


belajar secara efektif so that apa yang kita study tu tak useless dan tak masuk otak k...

fokus..apa2 pun kena fokus.. buat kerja kena fokus... dalam kelas kena fokus... pokoknya fokus la hehe...Dan sentiasa la berfikir.. fikir dan selamat beramal hehe Tidak ada salahnya mengakui kekurangan anda, tapi fokus pada kelebihan anda akan jauh lebih baik.

tanpa usaha yang gigih kita tak akan berjaya.. ingat la nak berjaya bukannya senang.. Allah akan membantu hambanya yang gigih berusaha...


tak boleh dielakkan kadang2 kita kena hafal untuk kuasai sesuatu bab.. oleh itu hafal dengan cara yang menyeronokkan..bukan yang menyeksakan.. contoh menghafal adalah seperti menggunakan huruf pertama sesuatu point dan buat 1 ayat yang lawak.. tak paham..adoii macam ni la...
note: Key component in java servlet:
1. Directive------------D=DIA
4.Tag libraries--------T=TALAQ

got it.. kalau ayat yang lawak maybe lebih senang untuk diingati.. ikot suka la u all nak buat ayat camna pun.. u sorang ja yang tahu.. believe me it helps a lot..


sentiasa la ada inisiatif untuk memulakan sesuatu... jangan la tangguh kerja atau beri alasan esok..esok dan esok.. sebab kalau hari ni kita boleh kata esok.. esok mungkin kita akan kata benda yang serupa...bear it in mind... change now

jangan terlalu rajin sampai menghiraukan elemen penting seperti tidur.. tidur itu penting.. jangan kurang jangan lebih... some people akan korbankan tidur untuk study but that's not me..
if dalam seminggu nak exam kita tak cukup tidur..takut nanti time exam kita akan fall sick.. kan useless apa yang kita usahakan selama ni..


kita mesti lah kuat semangat... pedulikan orang nak kata apa pun dekat kita.. ni diri kita... susah nanti kita jugak.. so kuatkan semangat untuk berjaya dalam apa yang kita nak buat dalam hidup..

latihan pun penting gak.. sebab tanpa latihan kita tak akan tahu tahap kita.. so buat la latihan tubi yang bertubi2 hehe


ah'ha... nampak macam remeh.. makanan adalah sesuatu yang penting.. makan la makanan2 yang boleh tajamkan pemikiran seperti:
· Buah – buahan ( anggur hitam, kurma, buah delima, blueberry )
· Sayur – sayuran ( lobak merah, halia )
· Ulam – ulaman ( pegaga, daun sadri, kemangi )
· Tumbuhan herba ( ginkgo biloba )
· Bijirin dan kekacang ( badam, walnut, kacang soya, kacang a’das, biji labu, kismis, habbatus sauda )
· Roti
· Air ( air mineral, air zam zam, madu, susu, air soya, kopi )
· Minyak ( minyak ikan, minyak zaitun, minyak rosemary, minyak sage )
· Ikan tuna
· Telur ayam
· Daging ayam
· Vitamin B ( Thiamine (B1), Niacin (B3), Pyridoxine (B6), Complex (B12) )

macam biasa elakkan:
· makan kepala ikan.
· Organ dalaman binatang seperti hati, limpa, jantung, perut dan yang seumpamanya melainkan atas nasihat doktor untuk keperluan kesihatan.
· Makan makanan yang tercemar oleh semut kerana semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang menyebabkan daya ingatan menjadi lemah.
· Makan makanan ringan dan makanan segera.
· Makan berlebihan , makanan yang terlalu berlemak dan kandungan gula tinggi
· Makan bawang mentah
· Makan makanan atau buah yang masam secara kerap ( jeruk, asam )
· Pengambilan kafein yang terlalu banyak ( kopi, nestcafe )
· Minum antara suapan makan , maksudnya jangan minum sebelum anda selesai makan.
· Minum minuman bergas dan beralkohol

dengar la nasihat2 mereka yang lebih berpengetahuan.. dan salinglah nasihat menasihati..

Kunci menjadi optimis adalah memaksimalkan kejayaan anda dan mengurangi kegagalan anda.

always be positif.. kalau kata malas maka malas la anda.. so always positif k.. walau tak suka subject tu katakan anda suka...


kalau study 6jam per day kalau apa yang kita study tu tak ada kualiti tak guna gak... it's better study 2 jam dan boleh ingat 10 perkara than study 6jam dan apa pun tak ingat.. quality is better than quantity..


always relax... panik boleh buat otak kita jem haha.. so apa pun tak boleh ingat dan apa pun tak boleh fikir... dan tak lupa rest... our brain need to rest.. so that otak kita akan berada dalam keadaan center haha... time2 exam kan selalu otak tak center..


sembahyang dah memang wajib kan.. cuma jangan esok exam baru hari ni nak sembahyang.. oh ya sahabat.. study group jugak kadang2 berguna jika pandai memanfaatkannya...

tekun sudah semestinya kan.... tabah lah mengharungi hari2 sebelum dan semasa exam berlangsung haha...

ulang2 la buat ulangkaji... bila buat banyak kali.. kita boleh ingat dengan lebih baik..

letak kan vision anda.. bayangkan apa yang akan perolehi bila dah success nanti.. for me maybe bayangkan suzuki swift kot haha...

elemen warna penting jugak.. buat note dengan guna pen yang berwarna2.. warna dapat menambah ingatan kita..


buat sesuatu yang xtraordinary... testify to the world that u can do it..

always say yes and never say never... macam lagu justin (bieber)bibiaq lak.. i hate when i have to say i don't know.. dan yang tersayang.. bukan gf or bf k.. ibubapa kita.... balas la segala jasa ibubapa kita...

Z-zero to hero

it's never too late to be what u want to be.. so never stop to try.. because from zero we can be hero..bear it in mind k..

tips ni maybe kita boleh praktikkan bersama untuk success dalam exam insyaalah.. ok dah prepare untuk study time exam jangan la kita amalkan habit2 yang tak sihat seperti tak breakfast.. makan something yang boleh buat kita keja nak p toilet ja hehe..malam lak pulun study sampai bangun lambat dah kalut2 nak pergi exam..dan discuss dengan kawan2 time pagi2 sebelum exam...please do avoid it... sebab at last minute bila dah berlaku kekeliruan antara u dengan kawan u.. u'll end up with false fact... ni yang aq paling tak suka.. time test or quiz maybe ok.. but bila exam don't do it... but ada orang yang lebih selesa discuss pagi2.. it's up to yourself.. for me.. i don't like it.. so to avoid this u can go somewhere else when there is a discussion..

p/s: ni tips2 dari aq.. different people different technique.. but respect each other k..

Sunday, April 3, 2011

Boleh dikata macam bercuti la...hehe

Tarikh: 29/3/11
Tempat: Balik pulau
Mood: yeah


this is my second time bercuti2 di balik pulau hehe dengan diiringi tourist guides iaitu Bbkiroro dan Nana.. haha sangat la poyo kan tu pun nak kata bercuti padahal dalam pulau ja pun.... biaq la aq nak kata apa pun... percutian kali ni amatla tidak dirancang.. tetiba ja time makan kat rasa village tercetus idea ni.. ini semua kerana mini project web yang selalu error tu haiyak...

so balik dari makan2 setelah 5 jam bertenggek di library menyiapkan kerja.. wahh alangkah indahnya perasaan mak bapak yang ada anak macam kami ni kan hahha i know perasan.. balik rumah dan pack baju2 dan dibekalkan cokodok oleh mak tercinta hehe.. maka pergi la aq ke balik pulau... menumpang rumah Bbkiroro... kali ke2 tidur rumah BBkiroro.. tetiba dapat mesej "esok tak ada kelas" penat jek berhempas pulas... tak apa.. terus rancang nak makan breakfast free kat mcd.. haha serius benda ni nak habis baru la aq tahu kewujudan breakfast free ni.. tak ada la free kan cuma rm5 jek.. tapi ok la...kali ni ada baby besnya dapat pegang baby.. malam tu bertenggek dirumah nana membuat kerja.see how hardworking we are... then mirae ajaq pi makan char kuew teaw.. perghh lama tak makan..

pagi yang indah itu diiringi bunyi ujan turun dan sejuk yang amat.. so sangat la baloq aq nak bangun... then Bbkiroro gerak kan... lepas tu kami pergi ambil Nana... then Mcd bayan baru dituju.. sampai2 jek.. oh my.. beratuq sampai luaq kot... adoi... masalah2... then discuss2 pergi la Mcd Bukit Jambul.. sebab tinggal sejam lagi so tak leh buang masa pergi jauh2.. sampai2 jek beratuq gak tapi tak dak la sampai luaq.. so patiently wait.. dekat2 kul 11 time aq order.. nasib sempat..fuh

-haish first time datang mcd kena beratuq punya panjang..benda free beb-

setelah makan2.. maka balik la ke balik pulau.. singgah umah Nana... main dengan baby lagi haish sangat bes.. lagi bes baby tu mahu kat aq.. kalau stress tengok muka baby or main2 dengan baby mesti hilang stress.. alamak lupa lak pepatah pasal ni.. later aq carik la k..then pergi round area rumah nana pergi snap2 pic.. then balik ambik laptop sambung buat kerja.. amat la gembira apabila database menjadi hehe... thanks to nana sebab hidangkan kek 1 pinggan kami perabis semua hehe.. then jus tembikai dibuat oleh Nana... lepas tu kerepek pisang nasib yang tu tak perabis 1 balang kan..petang tu depa ajaq pergi pasar malam lak.. rumah aq pun ada pasar malam jugak tapi aq duduk kawasan rumah majoriti chinesse..emmm bangla, mat indon nepal dan sewaktu dengannya pun banyak gak..haha.. so pasar malam tu tak jual banyak makanan melayu.. so bila pergi sana macam syok2 la gak kan aq hehe.. teringin potato spring so pergi la beli but unfortunately tak sempat dijamah sebab dah lembik dah... oh ya beli jam gak kat sana hehe... then balik tu kemas2 sebab nak balik rumah dah... tapi kena attend mandarin class dulu.. kali ni aq naik lift tak takot macam haritu dah.. sebab ada orang kat bawah hehehe...

-konon2 macam ayu-

-see i've gained weight.. oh ya cloth, jeans,shawl all sponsored by Bbkiroro sebab aq ta bawak baju-

-cewah depa- -

-agak2 dengan skin tone aq ni boleh tak dapat anak putih gebu macam ni..-
-oh ya..he's spek kelatanians. so cute-

p/s: walaupun sehari ja.. banyak pengalaman la gak kan.. rasa macam homestay gak..