Yummy Cupcake -->

Wednesday, February 2, 2011

****Tips Pilih Jurusan Masuk IPTA****


Tarikh: 03/02/11
Tempat: Home sweet home
Mood: yeehaaa

Salam,

1. Minat itu penting

ikot minat u all la.. Sebab benda kalau kita minat susah macam mana pun tetap boleh... Just ignore kalau ada anasir kurang sihat yang cakap " susah la kos ni"..." boleh kah hang ni..ramai yang kata susah..sat fail lak".. just ignore this annoying thing ok.. kalau dah minat ikot ja la minat.. jangan dengar cakap orang.. cakap kat depa " Aq yang nak belajar bukan hang.." haha sound rude right..

2. Kemampuan akademik

kadang2 kita dah minat sesangat tapi result tak berapa ok.. ni pun masalah gak.. takot nanti tak dapat masuk U lak.. For example aq.. dulu aq minat sangat sains.. gila2 la.. konon nak jadik doktor... time nak sambung Diploma dulu semua aq ambik subjek sains.. padahal subjek sains semua 'c' jek..tengok semua tak layak.. haaa ambik hang tak dapat masuk U.. so kena tengok la subjek tu ok ke tak dengan result kita.. pilih jurusan ikot result spm/diploma kita ok..

3. Tempat

Explore website.. Tengok kat mana U yang kita minta.. Jauh dari bandar ke apa yang patot ke.. Tengok kemudahan2 yang ada... Mana tahu tak selesa nanti.. Tapi ni bukan main thing la untuk pilih field tapi lebih kepada keselesaan... Jangan cerewet sangat nak tempat tu macam 5star hotel.. And jangan tanya orang tempat tu berhantu je tak...hahha nanti jadi ke lain lak..

4. Kemampuan diri

ah'ha yang ni penting mampu kah kita jaga diri nanti.. Buatnya macam aq ni.. ambik Diploma kat penang.. tempat belajar pun alahai dekat jek dengan rumah.. Time raya tak boleh nak menyanyi lagi dendang perantau hahha.. Nanti nak sambung degree kat tempat jauh2 jadi lain lak.. But please jangan jadi anak manja k.. "tak mau la jauh2 tak boleh jaga diri nanti" Grow up sikit la.. Jangan disebabkan tak boleh berjauhan dengan family u all tak pilih jurusan yang u all minat tu.. bes apa kalau jauh nanti balik cuti boleh beli cenderahati kat family hahha

5. Jangan sehati sejiwa sangat

ni lagi 1 hal.. ikot kawan.. konon sehati sejiwa la.. Tapi ni soal future la.. be mature ok.. Untuk yang SPM u all nak masuk umur 18 tahun ok.. Tolong jangan buat "perjanjian kemana bersama sentiasa".. tak kisah la kalau semua dalam gang u all nak ambik medic then u sorang je nak ambik engineering... just go on with your interest.. bukan gang u all yang nak jawab paper exam u all nanti.. yang umur lagi up rasanya tak ada masalah macam ni lagi kot... biar la kita nak terlempar sorang2 kat mana2 pun asal kita minat dengan jurusan tu that's ok.. sekarang FB ada..telephone pun ada.. still boleh contact aih...

6. pilih C.I.T.A-C.I.T.A ok bukan C.I.N.T.A

yang ni lagi parah... most common factor salah pilih jurusan.. Tak boleh jauh dari insan tersayang.. Ok la aq admit aq pun tak boleh haha tapi think our future ok.. maybe insan tersayang tu belum tentu jadi husband or wife u all.. if he or she is professional lover.. He or she will not against u.. Ada jodoh nanti kahwin juga u all so no need to worry.. Jangan diucap kata2 " i rela korbankan apa yang i minat dari i terpaksa berjauhan dengan u.." stop drama hindustan here.. nanti dah break2 ke apa2 ke.. mula u all nanti kata " kalau aq tau..aq p sambung kat sana lagi baguih.." kes lain lak.. pilih kos ikot negeri insan tersayang u all tinggal.. kalau kos u minat tak pe.. ni tak minat langsung tapi nak dekat dengan insan tersayang punya pasal..haishh sanggup macam tu..merana nanti u all.

7. cari info tambahan

rajin2 la cari info tambahan mengenai jurusan tu.. cari subjek apa yang ada.. kerjaya yang akan ada.. cari la pasal apa pun...jangan malas...

p/s: hope tips ni sama2 membantu kita...

2 comments:

ceritasekupang said...

setuju dengan apa yang dikatakan...nice entri anyway...

KiRoRo said...

betoi2...kiroro setuju..sbb 2 mntk juh2..cuz course yg suka sume juh2..