Yummy Cupcake -->

Friday, April 19, 2013

Kisah bajet transport yang gila

Assalamualaikum,

It's been long time since i've burst out my feeling..my problem in my entry... My big problem right now is I still dont get my license.. I really cannot drive... I feel really down.. T_T why it always hard when it come to me?? Geram gila kot bila tengok aunty2 tua pun boleh drive tapi aku yang still  gagah perkasa ni cewah tak reti2 drive lagi... Tambah menyampah bila nak p driving school tengok pakcik yang suka marah2 aku tu.. serius menyampah okeyh..

So disebabkan dah tak ada orang nak hantar aq pergi kerja sebab aq tak mampu nak kena bayar installment plus service ditambah enak dengan petrol.. Bermula lagi la aq sebagai pengguna tegar RapidPenang...oh ya terima kasih kepada Rapid yang telah membuat kad so that tak payah aq nak gaduh2 cari duit syiling..nad bertambah jimat sebab..sila lihat calculation di bawah...

Tambang dari Relau Ke Komtar = RM 2.70
Tambang dari Jetty Ke Relau = RM 2.70
Jumlah = RM 5.40/sehari
so pergi kerja sebulan let say 20 hari
Total = RM 5.40 x 20 = RM 108/ sebulan
tapi Kad Rapid just RM75 sebulan

berbaloi!! save RM33 boleh beli Baju Peplum..LOL

tapi transport expenses aq bukan RM75 jek sebulan sebab every morning kena cari kereta color merah putih atau merah kuning a.k.a teksi dari Komtar ke tempat kerja dan balik dari tempat kerja ke Jetty.. calculationnya seperti berikut:

Tambang dari workplace ke Komtar = RM 10.00
Tambang dari workplace ke Jetty = RM 10.00
Jumlah = RM 20 x 20 = RM 400/ sebulan

Actually RM10 tu mahal gila.. Journey tu tak sampai 5 minute pun.. Sebab teksi-tak-bermeter terpaksa la kan.. Kalau bermeter i guess just RM 4.00 jek... Tak pe anggap jek yang lebih tu sedekah..mohon dapat pahala.. Kadang2 rasa nak jalan jek dari Komtar ke tempat kerja.. Mau try sebulan..Lemak pastu terbakar..tapi potential nak kena ragut, culik atau kena hambat dengan anjing sangat tinggi haha.. Jadinya every day aq spend untuk transport RM 23.75.. dah setengah dari gaji harian.Sebulan RM475.. Dah macam installment kereta.. tapi different sebab tak payah bayar petrol dan parking...hehe Ini memang kerja gila...tapi tak kan tak mahu kerja sebab transport problem je kot..lagipun tak problem sangat la kan..sebab senang bas dan teksi.. Cuma dalam bas..bayangkan perasaan anda kena duduk sebelah orang yang tahap kewarasannya yang sangat tipis..duduk sebelah orang yang yang macam try nak pegang peha kita.. duduk sebelah orang yang slumber dek korek hidung.. ini sangat pening hahaha... 

Tapi tak apalah selagi aq mampu terus bekerja dan bekerja..mohon bonus tahun depan 12bulan..boleh? sebab nak beli refrigerator kat mak.. Susah aq ada yang lagi susah..Tak apa sepanjang ini Allah lindung dari semua yang tak diingini... Bekerja sambil tersenyum...Alhamdulillah.. Harap Allah kuatkan semangat dan beranikan diri ini untuk drive..


p/s: Terima kasih Reen sebab tolong tumpangkan time heavy raining aritu..time teksi tak ada...

No comments: