Yummy Cupcake -->

Friday, July 20, 2012

Inai..Henna..Halal...Haram..Kalis Air??

Salam..

Happy Fasting u guys!! Sahur tadi makan apa? Tengok bertuah punya budak ni excited nak pergi kelas driving sampai kelas pukul 11 ingat pukul 8.00..pukul 8.00 esok la.. Huhu dah siap2 dah.. Tak pe kita update blog k.. On my previous entry kan dah beli inai.. so pakai kat kuku.. Lama teringin nak pakai inai.. tunggu kahwin Si Dia tak kumpul duit lagi muehehehe..

That day pergi CIMB untuk open account.. Then Makcik tu errr Kakak la better.. tapi dia nampak macam ibu2.. ahhh whatsoever la.. customer service executive la kot dia tu dengan ramah tamah nya bersembang dengan aq sebab nak bukak account tu lama bebenor..

She:" Inai ni pakai daun atau tube?"..
Me: " tube"..
She"Halal tak?
Me:"Emm..ada tanda halal tu kira halal la" gulpp tetiba jek
She:"Ada tanda halal.. Kalis air tak?"
Me:" Emm...........tak sure la" Gulpp.. tak pernah fikir lak.. sebab dok ingat Inai memang kalis aiq pun
She:"Bahan dia memang halal.. tapi kita kena check dia kalis air atau tak sebab dia bukan macam inai daun.. inai daun sunat kita pakai..boleh sembuh penyakit.." She shared her knowledge to me..
Me:" Oh..ya ka" khusyuk mendengar penjelasan..dalam hati said aq dah buat something wrong ke..
She:"Ramai orang kita tak tahu.. Benda ni macam pengilat kuku la.. bahan chemical dia halal..kita boleh pakai tapi dia tak kalis air..sebab tu tak boleh bawa solat..nak mandi hadas"
Me:"oh.." no wonder la cepat jek hitam..
She:" Tengok pengantin sekarang pakai ukir2.. ada hadis kata tak boleh...tapi orang kita buat sebab tak tahu.. So kita share2 la ye.. "
Me:"oh..henna tu memang tak boleh sebab macam tarik perhatian lelaki"
She:" bukan tu ja.. ukiran2 tu pun tak boleh.. Pengantin sekarang ramai pakai.. Malam depa "buat keja" esok mandi hadas..sah  tak?
Me:"hahhaaha.. saya memang tak suka henna.. kahwin nanti memang tak akan buat.. semak tangan ja.."
She:"tapi setengah orang suka.. then mandi hadas depa tak sah..depa "buat kerja" lagi.. anak tu dikira camna nanti"
Me:" Tu la budak2 lanie perangai teruk.."
She: "haa sebab tu kita susah nak kawal budak2 lanie.. kita kena tengok semua tu..kadang2 benda2 camni orang tak kisah.."
Me:"ohh..terima kasih ye"
 She: "o k sama2.. setengah orang tak boleh terima kalau kita tegur.. silap2 kena tempeleng"
 Macam ni la lebih kurang our conversation.. Emm just wanna share with u all.. Betul tak betul tu tak tahu la.. yang betulnya.. kalau tak kalis air Solat tak sah... everyone ada dia punya fatwa..pandangan masing2.. 

Follow if u wanna follow.. Take it or leave it.. simple as that..



i admit buat ni memang cantik.. tapi tak nalk buat kat diri sendiri..

i'm done my part..


p/s: Sharing is caring.. bukan nak tunjuk baik..atau buat hebat..

1 comment:

fatima said...

another pendapat says ukiran inai boleh/ harus.
asalkan berbentuk tumbuh2an. dan bukan simbol2 keagamaam atau gambar2 selain bunga2.

sekian.