Yummy Cupcake -->

Thursday, November 13, 2014

Sesalan yang dah too late

Assalamualaikum....

Berdosa pulak bila kata 
"Kalau la dulu...
Kalau la aku tak..
Kalau la.. Kalau la..."

Jadi
Sekarang memang sebenar2nya
menyesal dulu tak just ambik STPM instead of Diploma
So that lepas STPM 2 tahun 
boleh terus proceed Degree
Kira lepas SPM tu 
in the next 5years dah dapat tittle Degree dah
Sekarang dah 7Tahun dah dari SPM
baru masuk 1st year untuk Degree
tu pun mau extend ke 5years lagi
sebab 1 sem ambik 2 paper camtu..
itu ja yang mampu sebab RM800/subject
ni pun ambik part time sebab tak boleh afford ambik full time
PTPTN kan ada??
Time Diploma duduk dengan parent pun duit tak cukup..
Kalau duduk luar mesti lah banyak lagi expenses..
Kurang2 ambik part time...boleh sara diri sendiri bayar sendiri..
Orang ada cakap "Tak ada duit..Tak payah la sambung study"
Menjadi satu kepantangan yang abadi dengar ayat itu
 Mana jauh boleh pergi dengan Diploma..
Lainlah kalau after Diploma..
terus kerja dengan company family..related..or pakai cable..
Jadi bila umur dah nak masuk 3series
baru dapat title Degree 
time tu kawan2 yang lain siap boleh habis Master nak masuk PHD
Rezeki masing2...

Rasa menyesal tak study betul2 time SPM
tak dapat good result dalam subject sains..
dah for sure tak boleh ambik course sains kan..
consequence terpaksa ambik course yang bukan my cup of tea..
dan kerja pun bukan my cup of tea..
tapi syukur lah dengan kerja ni dapat jugak beli a cup of tea eh..tiba2..

Menyesal pun dah damn too late
dont cry over a split of milk..
Rasa dah buat biggest mistake in life tak ambik STPM
konon tak suka jadi student sekolah tak mahu pakai baju sekolah..
haishhh..
Dont believe in bad decision
make a decision and make it right!!

Smile and Keep Faith



1 comment:

miera jamil said...

dear zuzu,

setiap yang dilakukan adalah pilihan sendiri.Allah beri apa yang zu perlu.Maybe kalau zu masuk stpm miera xkn jumpa kembaq miera yang terpisah and we become best friends..Masuk Stpm pun belum tentu dpt U..Just go on with ur life now..Xmo nyesal-nyesal.jadikan setiap hari untuk zu belajar perkara-perkara baru..