Yummy Cupcake -->

Tuesday, August 23, 2011

Padah Beli On9...Tolong Jangan tengok FB time nak raya

Tarikh: 23/08/2011
Tempat: Depan laptop
Mood: yeahh..

Salam,

FYI, i've became addicted to buy on9 things because of my sister.. Before this aq memang tak suka beli on9 sebab kena bayar pos la.. takut kena tipu la.. sekarang jadi addicted.. sebab pa?? Sebab baju kat on9 kadang2 tak ada pun di shopping kompleks.. tak ada.. aq dah cari..pokoknya memang tak ada.. kalau u all jumpa bagitau aq.. seminggu posa aq dah busy shopping on9.. ehemm gaji masuk biasa la $_$.. Aq dah agak banyak jugak la beli barang on9 dari sebesar2 shawl hingga2 sekecil2 contact lens dan pin.. Semua tak ada prob.. BUT tetiba time raya ni jadik pulak kes pelik2.. ayuh ikuti laporan suara hati dari Violetrose huhuhu

1. Kes Pertama


Baju ni ready stock.. so cepat la sampai.. aq dengan excitednya bank in duit semua.. dari hari ke hari setia menunggu.. perghh tak kunjung tiba... tanya2.. dan dah dapat track code.. tengok2 jek kat web pos malaysia.. barang tu dari KL then sampai penang then pergi KL balik.. apakah ertinya semua ini..?? Then aq rajinkan diri call POS MALAYSIA.. orang tu cakap baju tak boleh nak pos guna POS EKSPRESS so items tu kena hantar balik ke KL.. so aq bagitau la owner shop tu.. then dia kata tak apa dia akan ambil barang tu and resend balik.. then dia hantar mesej kata barang dah hilang pulak... adoiiii... nasib aq la kan.. But luckily owner ni bertanggungjawab.. sebab dia refund balik duit.. tapi macam tak syok la kan tak dapat baju yang kita nak. So advice to u all luar sana.. before beli barang on9 baca terms and conditions dulu sebab kadang2 ada owner yang kata kalau hilang ke apa ke tak kan refund balik.


-ni la baju yang hilang tu T_T-

2. Kes Kedua

baju kat shop ni memang cun gila2.. sila la ke OzukiFashion... kalau banyak duit confirm 10 pasang aq sambar hahaa.. baju ni pre-order so sementara nak tunggu barang sampai malaysia take almost 1 weeks la.. ok tak apa la sebab dah sedia maklum.. then tunggu2 tak kunjung tiba jugak.. mula la nak gelabah biawak haha.. then email owner mintaq track code tengok on delivery.. maybe Skynet tak jumpa rumah.. tak apa aq sabar.. then second day aq check2 tengok nak terbeliak bijik mata jugak tengok status " successfully delivered".. ok yang bagos skynet ni kita boleh view signature orang yang sain slip kat items kita.. so totally bukan sign aq.. arghh amenda ni.. naik angin dah aq.. sapa dia pandai2 tiru sain aq yang memang totally tak sama.. bila aq report kat owner shop dia kata dia akan call skynet.. then kat ofis petang tu skynet call cakap despatch yang send items tu tak mai keja pulak so nanti dia akan call balik..

-sebab baju ni nampak comel so aq pilih la tapi aq pakai tak la comey cam model pakai-

time ni aq dah lega..sebab bila dah tau despatch mana yang hantar so despatch tu boleh la tunjuk kat mana dia hantaq.. boleh la aq serang orang yang menyamar aq tu.. mana boleh biaq dekat seratus kot baju aq beli tu..hahah aq memang down la.. ye la nak kena p carik baju raya lak kat luaq dah la tak lawa..pergi la kedai branded tara mana pun tidak aq berkenan.. aq berkenan pun seluar, kasut n bag ja.. baju susah nak berkenan.. then time da kt BJ dengan My Mom.. My Sis hantar mesej bagitau "Hang tak yah risau.. Barang hang ada dalam keadaan selamat.. tak yah nak saman2".. hepi giler kot.. balik2 jek tengok barang tu dalam keadaan baik.. tak ada kesan bukak.. dalam kepala aq duk ingat orang yang ambik tu mest dah try dah baju aq beli..rupanya tak.. despatch skynet tu salah block then nasib baik orang tu hantar kat guard rumah aq then guard tu bagi kat My Bro.. Alhamdulillah.. aq maklumkan pada owner shop tu, dia suruh aq bagitau dia apa2 nak komplen dekat skynet dia boleh komplen kat top management.. but aq dah cakap dengan skynet.. as long as barang aq tak dibukak and sampai yang lain bukan jadi masalah dah so aq sendiri bagitau skynet next time kol dulu kalau tak jumpa rumah.. so skynet pun mintaq maaf la atas kesalahan penghantaran barang tu...

-senang beli baju yang ada cardigan siap2 so tak payah beli dah-

Bila kata beli barang on9 mest orang kata "beli la kena tipu baru tau".. yeah i admit ada kes2 cam ni.. so siasat dulu.. cuba beli yang tak sampai seratus so that kalau kena tipu jumlah kerugian tak la banyak.. kadang2 courier service yang bawak masalah bukannya kedai on9.. *perghh kalau semua kedai on9 baca statement ni mest dapat komisyen aq ni hehe..serius lepas benda2 ni jadi aq macam fobia and malas nak beli on9.. tapi sempat jugak aq shopping last minute kat on9.. tambah2 gaji dapat awai..hehe bukak2 FB gatai tangan sangat tengok barang2 then gatai lak nak beli.. so aq berjanji tak maw beli apa dah cukup sampai hari ni ja aq beli on9 untuk bulan ni..

3 comments:

Fiza A said...

masyaallah..zuzu..smpai cam tu skali..brg ilang.slmt dpt duit balik. btl2..sblum nk beli tu, kena hati2 jgk.bnda paling pnting skali,kol or text owner kedai tu..

*dh lma xbeli on9.tringin pulak! hehe

VioletRose said...

2la.. selalu duk beli tak ada apa pun.. nasib duit dpt balik and brg yg slh hntaq 2 pn dpt balik.. hehehe

KiRoRo said...

sabaq zuzu...besalah bnda nk jadik dkt2 raya nie...