Yummy Cupcake -->

Monday, July 4, 2011

"Awat orang benci aku?"..owhh elakkan

Tarikh: 4 Julai 2011
Tempat: my own world
Mood: erkkk..

Salam,

Kenapa orang benci aq?? aq buat apa? napa depa pulau kan aq? alright all this statement are usual.. sometime we may feel like this.. People may hate us because they envy about us... or because our attitude.. So why not we list out all attitude that might make people hate us damn so much.. i dont know whether u agree or not.. but i just list the people that i loathe so much.. kira memang tak boleh pandang la..


#1 Gedikkk beb

alright tak ada sapa pun suka dengan orang gedik..gedik sikit2 tak apa la..haha oh ya ada orang yang suka kaum2 gedik ni mereka adalah yang memang suka layan kaum2 gedik ni.. so please, jangan jadi gedik.. u may think it's cute but people may feel loathing.. u dont have to be gedik.. there are plenty of other way to catch others attention... so dont be so desperate..please la girl.. if u want to look manja let it happen naturally.. fake manja will turn into gedik.. so dont force yourself to be so gedik.. people may pretend to like it but in heart erghh nyampah.. guys also dont really like perempuan gedik.. when they tease u that's mean they only want to see how your tahap gedik can be..so dont perasaan they may like u..only man that have certain attitude will like u.. so dont jadi gila bila dia carik gedik yang lain..gedik2 antara2 perempuan2 ok la.. dont be gedik people will assume u garik..

#2 Tak dak respect punya orang

ok.. respect ni merangkumi respect ibubapa and kawan2.. aq paling menyampah kalau orang yang cukup2 kurang ajaq dengan ibubapa.. especially those who raise his/her volume when talk to their parent( kecuali kalau parent u all tua and pendengaran tak berapa nak clear high volume tu tak apa la jugak hehe)... kalau aq ada kuasa mahu saja aq tampaq.. tak reti cakap slow and steady ke? terbakaq sungguh aq dengaq.. tak kira la kat mana2 kalau aq jumpa orang camni.. tak kan nak teguq.. sat ayat camni nanti kuaq " hang sapa? suka sibuk" parent dia pun dia boleh wat camtu ini kan pulak kita kalau nak teguq.. so kalau u all berani penampor ja orang camni.. tak pikiaq ka hati and perasaan parent korang.. tengok iklan burung murai tu.. time kita kecik2 mak bapak kita jawab ja pa kita tanya walau banyak kali.. tapi kita baru berapa kali mula nak angin la.. orang2 camni memang tak akan aman dan senang di dunia.. cuma tunggu sedar and tak sedar ja balasan yang dapat..

Bukan orang2 tua ja kena respect.. kawan2 kita pun kita kena respect gak.. kalau kawan kita tengah bad mood jangan kacau.. bila dah kena mula la nak kata kawan kita tu lepas geram kat kita.. alasan untuk tutup kesalahan.. sebagai kawan kita kena la respect apa yang kawan kita suka dan tak suka,.. contoh kawan kita suka makan durian.. maka jangan dihalang dia makan.. jangan la duk kutuk durian duk menghina2.. kalau kawan kita tak suka makan ayam contohnya.. jangan la paksa2... kawan kita tu kawan kita bukan diri kita.. so never change him/her to be like us..macam kita bagus sangat..

#3 berlagak nak mampuih.tolong la
aq rasa perangai camni ramai yang tak suka.. memang kamu akan dibenci la... berlagak ni boleh terbahagi kepada 2:

a) berlagak pandai..sempoi..dan sewaktu dengannya
perghh... nyampah kan bila orang cerita semua kehebatan..kepandaian dia dengan riak muka yang berlagak nak mampuih.. people can differentiate between beritahu and menunjuk ok.. dari air muka pun boleh nampak..kamu mungkin rasa hebat tapi orang lain rasa benci yang amat..Si A punya berlagak cerita kehebatan dia dekat Si B padahal Si B rasa Si C lagi terer dari Si A ni tapi Si C tak berlagak pun..so tak payah la nak cerita kehebatan2 tu people may find out themselves.. err dalam resume jangan tak cerita lak kehebatan.. see only find right place untuk tunjuk kehebatan kamu.. cakap sekali sudah orang meluat tambah2 cerita banyak kali.

b) berlagak kebendaan..harta..estet2 ulam raja haha
ok.. setiap manusia Allah bagi rezeki beza2 ada kaya ada sederhana ada miskin.. Allah jadikan begitu so that kita bersyukur dan tak meninggi diri bukan menunjuk2.. kalau kaya jangan la cerita semua apa yang u all beli.. konon brand2 hebat.. tak salah beli barang brand2 macam burberry..coach.. donna karen.. channel... or what so ever.. perlu ka nak tunjuk2? tunjuk tak apa jangan tunjuk2 haha..it' s like so what if u bought it..i also bought brand items too.. its not a limited edition items that u want to show off.. everyone can buy it.. so jangan berlagak dengan rezeki2 masing... if once may be ok..but of u show all brand items u got.. people may said " er...tak habis2... aq boleh beli la kalau aq mahu".. "er.. nak tunjuk buat apa.. aq bukan suka pattern camni pun".." er.. deni baru first time beli brand ke yang jakun semacam ni??".. so when we bought just keep it to ourself..so that people don't see us full of hatred...

#4 cakap besaq..cakap tak jatuh... perghhh
yang ni species macam yang berlagak tapi dia tunggu orang cakap... contoh macam ni " eh A kau boleh buat tak soalan tadi?" "emm..boleh la tapi susah gak soalan tu" jawab A.. "eleh.. soalan camtu bagi aq celah gigi ja la.. apa la kau ni B tu pun tak reti nak jawab.. tengok macam aq blah...blah".. orang2 camni konon dia paling hebat kat alam semesta ni.. semua dia terbaik.. tak kan ada orang yang sebagui mereka di dunia mereka.. macam mana pun mereka akan tetap tarik diri sendiri untuk berada di puncak kesombongan mereka sendiri...but no one care.. orang akan saja menaik2kan lagi tahap perasan mereka tu.. tapi depa ingat orang memuji mereka padahal erghh tolong la orang tengah perli tu.. tolong sedar diri..


#5 melekehkan orang...memperkecilkan orang...menghina orang..
wow.. orang ni bukan ja cakap besaq.. tapi merendahkan orang lebih parah lagi kalau ada yang rasa terhina.. orang2 ini akan merendah2kan kemampuan orang lain.. menghina orang lain.. mereka sedar kata2 mereka itu merendah dan menghina orang tapi mulut mereka rasa enak meluahkannya... keadaan akan lebih buruk bila jadi penghinaan seperti.."eh, camna la kau boleh pilih laki keja despatch cam tu.. camna nak beli benda mahai2?" kata2 ni mungkin nampak macam baik la nasihat kawan untuk ada masa depan terbaik..tapi ayat tu buat orang terasa hina.. "eh tak elok la kau pakai camtu lain la kalau muka kau tu lawa putih gebu tak ada jerawat" mungkin nampak seperti pakar perunding imej.. tapi diselit sedikit penghinaan.. orang camni memang akan dibenci la.. so for the people yang rasa terhina tu jangan melawan balik or take revenge... just let Allah give the best to them.. what u give u get back.. hanya orang tu ja tak sedar...

# memalukan..dimalukan
kata dasar "malu" perkataan yang negatif.. tapi pemalu itu kadang2 bagus so that kita tak kan jadi tak tahu malu.. orang2 sekeliling kita akan memalukan kita dengan perangai mereka.. sebagai contoh kalau kita perangai gedik.. kawan2 kita pun akan dapat tempias sebab masyarakat akan fikir geng tu gedik.. so jangan la jadi kawan yang memalukan kawan kita.. kadang2 kawan kita rasa dimalukan oleh kita.. seperti: " wei..zip kau terbukak la" niat cam baik..tapi kalau dah jerit sampai semua dengaq tu kira memalukan kawan.. apa salah membisik or just text your friend.. dari sapa tak perasan semua nannti perasan.. niat ikhlas tapi cara kena betul.. kamu mungkin rasa kamu baik tapi kamu dibenci kerana memalukan orang.. apa lagi kamu jenis manusia yang suka mengaibkan orang lain.. soon u'll get the reward..

ini la antara attitude yang buat orang benci kita... so jangan biar diri kita dibenci...kadang2 kita lupa perangai kita tu sendiri yang buat orang benci kita... so jangan salahkan orang lain kalau kamu dibenci.. cara kamu muut kamu itu yang buat kamu dibenci.. Moga kita semua tidak ada perangai macam diatas.. kalau ada sama2 kita ubah,,

p/s: let's have clean face with good aura from inside.. when u have bad aura it really shows..people can see it..

1 comment:

ahmad athir said...

Hi ..entry awk ni membantu saya.terima kasih..sudi tak awk jadi kawan saya??